Het seizoen nadert zijn einde en het is tijd om de boot weer uit het water te halen en klaar te maken voor de winterstalling. Daarom geven we je tien tips. Want ook al doe je dit elk jaar, het is toch iedere keer weer even nadenken welke dingen aan bod komen. Bovendien verandert er ook nog wel eens een inzicht. Vroeger was het devies op de dieseltank af te toppen, zo kan er geen condens ontstaan in de tank. Tegenwoordig bevat diesel andere componenten (biodiesel) en wordt bewaren afgeraden. Je wilt dus het liefst met een lege tank de winter in.
Dit zijn onze tien tips ter voorbereiding op de winterstalling, zodat je boot er klaar voor is .
Tip 1. Nu doen
Doe zo veel mogelijk klusjes als de boot nog in het water ligt. Het is veel makkelijker om dingen aan boord te brengen, maar vooral van boord te halen als het schip nog in het water ligt. Nu stap je zo aan dek, straks moet je iedere keer de ladder op.
Tip 2. Helemaal droog
In elke boot staat wel wat water. Regenwater dat naar binnen is gesijpeld, een druppelende schroefas of natte zeilpakken die naar binnen zijn gebracht. In de winter wordt het een stuk koeler en dan krijgen schimmels een kans om zich te ontwikkelen. Schimmels doen het vooral goed in een vochtige omgeving. Maak de boot dus helemaal droog voordat die de kant op gaat.
Tip 2. Kussens en zeilen mee naar huis
Ook al is de boot droog, er blijft altijd wel wat vocht achter in een schip. Kun je de kussens en matrassen kwijt in je verwarmde huis, neem ze dan mee. Ook als je nog wilt klussen in de winter is het prettig als de boot leeg is.

Ook de zeilen bewaar je liever op zolder dan aan boord. Let wel op dat er geen muizen zijn op zolder, je zult niet de eerste zijn die in het voorjaar een aantal ronde gaatjes in zijn zeil ontdekt.
Tip 3. De mast
Gaat de boot buiten op de bok, dan kan de mast erop blijven staan. Meestal wordt de mast gestreken voor de winter, zeker als de boot binnen wordt geplaatst. Het team van de door jou gekozen haven of winterstalling is zeer geoefend in het strijken van masten. Toch kun je zelf ook al het een en ander doen. Klap de buiskap in of haal de hele buiskap er af. Mocht de mast onverwacht een zwieper maken, dan neemt die in ieder geval niet de kwetsbare buiskap mee.
Tip 4. Merkjes
Met tape kun je merkjes maken op de spanners van alle stagen. Zo weet je volgend jaar hoe strak je je verstaging had staan. Je kunt soms flink in het duister tasten over de juiste spanning op het want.
Tip 5. Stagen en vallen opbinden
De vallen blijven in de mast. Haal ze alvast uit de geleiders aan dek. Leg een achtknoop in de vallen om te voorkomen dat ze de mast in schieten. De lossen einden schieten we op, behalve een val. Die kunnen we gebruiken om de stagen en andere vallen langs de mast te binden.
Tip 6. Gasflessen van boord
Controleer in de regels van de winterstalling of de gasflessen aan boord mogen blijven. Vaak is dat niet het geval. Koppel ze sowieso los, neem ze mee en bewaar ze op een goed geventileerde plaats.
Tip 7. Accu’s
Accu’s kunnen slecht tegen kou, ook deze halen we van boord. Zet je de accu’s in de schuur, zorg dat ze niet direct op de grond staan maar op een paar latjes. Zo krijgen ze minder temperatuurschommelingen te verstouwen.

Tip 8. Watertank leeg
De watertank maak je helemaal leeg. Het water kan zo niet bevriezen mocht het koud worden. Het gaat vooral om water in nauwe stukjes zoals de pomp en de leidingen, zorg dus dat die ook droog zijn.
Tip 9. Antivries
Overal waar water in blijft staan gebruik je milieuvriendelijke antivries. Bijvoorbeeld in het toilet.
Tip 10. Dieseltank leeg
Probeer de laatste tankbeurten zo te plannen dat er zo min mogelijk diesel in de tank achterblijft. Zoals gezegd lieten we vroeger de tank het liefst helemaal vol, tegenwoordig liefst helemaal leeg. Ook het inspecteren en schoonmaken van de tank is een goed idee. Dode dieselbacteriën kunnen voor een laag sludge zorgen die de filters verstoppen.
Tot zover onze 10 tips ter voorbereiding op de winterstalling. Volgende week kijken we hoe de motor winterklaar moeten maken.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin