Informatie voor de watersporter

Fijnfilter brandstof

Zelf het dieselfilter van de boot vervangen

Nu het vaarseizoen weer bijna voorbij is, is het tijd om de boot goed winterklaar te maken. Het vervangen van de filters kun je uitbesteden maar je kunt het ook zelf doen. Het lijkt een kwestie van losdraaien en weer vastdraaien. Dat klopt maar sommige zaken liggen iets gecompliceerder. Rondom de dieselmotor zijn allerlei verschillende filters, je herkent ze aan hun vorm en kleuren. Vandaag kijken we naar het brandstoffilter. 

Na het vervangen van het groffilter dat onderdeel is van het waterscheidend-brandstoffilter, gaan we vandaag het fijnfilter voor de diesel vervangen. Meestal vervang je beide filters tegelijk. Net als bij het groffilter is het goed om ook het fijnfilter jaarlijks te vervangen. En stel dat je meer dan honderd motoruren maakt, dan is het ook tijd voor vervanging.

Voordat we beginnen bereiden we we de klus voor. Wat hebben we nodig:

  • een nieuw filter
  • grote tang om het filter los te draaien
  • opvangbak voor diesel

Hoe vind ik het brandstof fijnfilter?

Een goeie vraag want wie voor het eerst naar zijn motor kijkt denkt niet meteen, ah daar zit het brandstoffilter. Gelukkig is het niet zo ingewikkeld. Het fijnfilter zit meestal vast aan de motor. Het heeft de grootte en vorm van een flinke koffiemok. Vaak valt het filter op doordat het glimt en andere kleuren heeft dan de rest van de motor. Een andere manier om bij het juiste filter uit te komen is om de brandstofleiding te volgen. De dieselleiding is meestal zwart en soms heeft de leiding een metaalkleurige mantel. Maar een dieselmotor heeft ook een retourleiding terug naar de tank, diesel stroomt constant rond als de motor draait. Op de retourleiding zit geen filter dus als je die volgt kom je niet bij het onderdeel dat wij zoeken. 

Losdraaien

Hebben we het brandstoffilter gevonden, dan kunnen we het losdraaien en vervangen. Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet altijd, dit soort filters zit vaak muurvast. Losdraaien met de hand lukt meestal niet. Er zijn meerdere trucjes. Maar voordat we gaan draaien plaatsen we eerst een opvangbak onder het filter, er lekt altijd wat diesel uit het filter.

Om het filter los te draaien hebben we een tang nodig met een grote bek. De tang moet namelijk het hele filter omvatten. Deze tangen kun je kopen als oliefiltersleutel en zijn relatief goedkoop. Je kunt ook een oliefilter-klem of een oliefilter-band kopen. Anders dan bij de tang gaat er een band om het filter, die je strak kunt trekken. Een stuk schuurpapier kan ook helpen voor meer grip. Wie houdt van lifehacks kan een broekriem gebruiken. Als laatste optie kun je een een grote schroevendraaier door het oude filter heen slaan en die als handvat te gebruiken voor het losdraaien. Twee dingen: er komt dan meteen diesel uit het filter lopen en als je de verkeerde kant op draait heb je kans dat je het hele filter kapot trekt en dan ben je verder van huis. Om het filter los te krijgen draai je met de klok mee.

Zoals gezegd lekt er diesel uit de leiding en ook het filter zit natuurlijk voor brandstof. Dat valt in het opvangbakje dat we hebben geplaatst. Nu kunnen we aan het oude filter aflezen hoe schoon de brandstof is geweest en of we het filter de volgende keer misschien eerder moeten vervangen.

Van het nieuwe fijnfilter hoeven we alleen de rubberen rand in te smeren met een dun laagje diesel uit de opvangbak. Draai het filter handvast, je hoeft het dus niet zo strak aan te draaien als het oude filter, daarvoor zorgen de trillingen van de motor wel.

Ontluchten

Het nieuwe filter is nog helemaal droog van binnen en we hebben gemerkt dat het oude filter vol diesel zat. Alle lucht moet eerst uit het systeem. Daarvoor zit bovenop de toevoer van het filter weer een ontluchtingsnippel die we los kunnen draaien. Ontluchten kan weer met het handmatige pompje, bij moderne diesels kun je ook de motor starten. Zodra er geen belletjes meer uit de ontluchting komen draaien we de nippel weer dicht.

Nu zijn beide filters weer vervangen en is de motor ontlucht. 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht