Informatie voor de watersporter

Zeven tips voor een strakke laklaag (deel II)

Zeven tips om jouw laklaag zo mooi mogelijk om de boot te krijgen. In het vorige deel hebben we de boot al ontvet en geschuurd. We hebben krassen en deuken opgevuld met plamuur en we hebben besproken hoe we een primer-laag aanbrengen. Of die laag ook nodig is, lezen we al bij de eerste tip: kies de juiste verf. Hier volgen de zeven tips voor een strakke laklaag.

Tip 1. Kies de juiste verf

Verfsystemen voor op een polyester boot zijn grofweg in te delen in twee soorten: de twee-componentenverfen de een-componentenverf. 

Bij een verf die uit een component bestaat schilder je gewoon met de verf uit de pot. Deze verf droogt door de buitenlucht. Om goed te hechten is een primer-laag nodig. 

Een twee-componentenverf koop je in twee potten, een verf en een verharder. Door ze te mengen ontstaat een chemische reactie waardoor de verf hard wordt. Bij deze verf is geen primer nodig, de verf hecht direct op de gelcoat. Vroeger gebruikte de doe-het-zelver de eencomponentenverf en een professionele jachtschilder onderscheidde zich door met twee-componentenverf te werken. Tegenwoordig is dat onderscheid er minder en is de professionele verf ook te krijgen in de winkel. Tweecomponentenverf wordt niet voor niks door professionele schilders gebruikt, de laklaag wordt harder, en glanst mooier.

Tip 2. Plak alles goed af

Besteed ruimschoots aandacht aan de voorbereiding van het schilderen door alle randen goed af te plakken. Neem niet de goedkoopste schilderstape maar kies een tape die past bij de klus. Betere tape is wat duurder maar scheelt je veel gedoe. 

Plak ook onderdelen als het ankergat en eventuele uitlaatpijpen goed af. Liever wat te veel tape dan dat je straks verf van een verchroomd stuk moet zien te krijgen met alle moeite van dien. Zorg dat je je tijdens het verven helemaal kunt richten op het zo goed mogelijk aanbrengen van de verflaag.

Tip 3. Koop ruim in

Bereken vooraf hoe veel verf je nodig hebt en zorg ervoor dat je in ieder geval voldoende verf hebt. Halverwege de romp dunner moeten gaan smeren leidt niet tot een beter resultaat. Zorg ook voor voldoende maatbekers, roerstaafjes, verdunningsmiddel en doeken of lappen. Neem je eigen veiligheid serieus en zorg voor meerdere nitril-werkhandschoentjes en eventueel een veiligheidsbril.

Tip 4. Creëer een veilige werkplek

Zorg vooraf dat je overal goed bij kunt als je zometeen met de verfpot rond de boot moet lopen. Ruim gereedschap netjes op en als er een ladder nodig is, zorg dat die overal rond de boot goed kan staan. Kijk ook waar het verfbakje zometeen kan staan. 

Tip 5. Als het even kan, werk dan binnen

Het spreekt misschien voor zich maar als de schilderklus binnen kan plaatsvinden hebben de weersomstandigheden minder kans op invloed op het eindresultaat. Er zou maar net een windvlaag een wolk stof tegen je natte verf aan blazen. Buiten verven kan natuurlijk ook en een even mooi resultaat geven. Maar dan moet het weer wel goed zijn. Lees op de verpakking wat de minimum-verwerkingstemperatuur is van jouw verf.

Tip 6. Roller en/of kwast

Bij een verf met maar een component kun je een roller maar de hele klus kan ook met een kwast worden afgewerkt. Deze verf doet er wat langer over om uit te harden en zal zich beter verspreiden. De typische kwast-strepen trekken vanzelf weg. Een roller verdeelt de verf beter. De wast wordt dan alleen ingezet voor de lastige hoekjes. Bij verf met twee componenten hardt de verf sneller uit. Daarom gebruik je altijd een roller.

Kies een roller met ronde zijkanten, zo voorkom je strepen. Voor tweecomponenten producten gebruik je een nylonroiller of een schapenvachtroller vanwege de oplosmiddelen. Eencomponentenverf kan met een schuimroller worden aangebracht. Voor het fijnere lakwerk kan ook een niet-pluizende mohairroller worden gebruikt.

Tip 7. Aanbrengen, verdelen en afrollen

Dan gaan we de verf erop brengen. Dompel de roller niet helemaal onder in de verf, een paar centimeter in dopen is voldoende. Rol nu over het afstrijkbordje van je verfbak zodat de verf zich verdeelt over de roller. Breng de verf op de romp. We willen uiteindelijk twee tot drie lagen aanbrengen, dus verf niet te dik. Gelijkmatig verdelen is wel van belang. Rol dus iedere keer een stuk van maximaal een meter en drie rollers breed. Breng de verf snel op, verdeel door kort dwars te rollen en rol dan netjes af van boven naar beneden.

Lees hier hoe we de romp klaar hebben gemaakt voor de schilderklus.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht