Informatie voor de watersporter

Gasslang

Voorjaarscheck veiligheid

De boot gaat weer te water en het vaarseizoen komt er weer aan. Net als voorgaande jaren gaan we nieuwe herinneringen maken en leuke avonturen beleven. Dit is ook het moment om stil te staan bij de veiligheidsmiddelen aan boord. Een boot is een plek om te genieten maar er kunnen ook ongelukken gebeuren op het water. Is het niet bij ons aan boord, dan misschien wel bij iemand anders. Daarom lopen we voordat het seizoen begint deze veiligheidsmiddelen na.

Brand

Brand aan boord komt gelukkig niet vaak voor maar als er brand uitbreekt is het vaak meteen ernstig, boten bevatten veel brandbare materialen. Daarom controleren we elk jaar of alle brandblussers aan boord nog binnen de houdbaarheidsdatum zijn. Er zijn drie soorten blussers: met een poederblusser krijg je een brand snel onder controle mocht dat nodig zijn om het schip te redden, maar het poeder is nog jaren schadelijk voor elektronica en vreet zich in staal. Liever een CO2-blusser die geen sporen achterlaat. De derde keuze is een schuimblusser. Hangen of liggen de blussers nog steeds op een logische plek? Is de blusdeken nog aan boord en is deze nog in orde? 

Van de rookmelders druk je de testknop in tot het alarm af gaat. Gebeurt dat niet, dan is de batterij aan vervanging toe, of de hele melder. Controleer ook de koolstofmonoxide-melder. CO-gas is een sluipmoordenaar die ontstaat bij onvolledige verbranding. Je valt ongemerkt in slaap. 

Gasinstallatie

Lekkage van gas aan boord zorgt helaas nog elk jaar voor ongelukken. Gas lekt ergens uit de gasinstallatie en kan ontploffen. Controleer daarom jaarlijks de oranje gasslangen. Op deze slangen staat een datum. Dat is de productiedatum, of de datum dat de slang moet worden vervangen. Is er alleen een productie-datum op de gasslang afgedrukt, ga dan uit van maximaal vijf jaar. Bekijk altijd hoe de slang er aan toe is, komt er bijvoorbeeld regelmatig zeewater over de gasfles en de slang, dan slijt deze veel sneller. Elke twee jaar de gasslang vervangen is dan aan te raden. Loop de aansluitingen na.

Accu’s

Controleer of de accu’s weer op de juiste manier op hun plek staan en of ze goed vast zitten. Controleer of alle verbindingen goed vast zitten zodat er geen vonken of eventuele kortsluiting kan ontstaan. Smeer de accupolen in met zuurvrije vaseline om corrosie tegen te gaan en zorg dat de accupolen weer goed zijn afgedekt om aanraking te voorkomen

Instellingen van de omvormer

Van accu’s wordt steeds meer gevraagd aan boord. De behoefte aan stroom aan boord kan flink oplopen met steeds grotere navigatie-schermen en de stroomvraag van huishoudelijke machines. Vooral die laatsten zorgen voor flinke piekbelasting. Accu’s worden geladen met een omvormer. Deze lader moet goed aansluiten bij het soort accu dat wordt geladen. Daarvoor zijn verschillende instellingen die kunnen worden aangepast. Dat kan via het kleine scherm op de lader zelf, via een telefoon-app of door een laptop aan te sluiten en de software op die manier te wijzigen. 

Zijn de instellingen niet correct, dan kan dat consequenties hebben. Accu’s die verkeerd worden geladen zullen veel sneller slijten en gaan uiteindelijk kapot. Dat is zonde, want met de juiste instelling gaat een accu jaren langer mee. Een veel verdergaande consequentie is wanneer de accu’s door verkeerde instellingen kunnen gaan koken. Het accuzuur zet uit, lekt uit de accu en verdampt. Hierbij ontstaat het zeer giftige gas waterstofsulfide (H2S) dat dodelijk kan zijn. H2S is zwaarder dan lucht en blijft laag bij de grond.  

Hoe kan ik voorkomen dat de accu’s waterstofsulfide produceren? Controleer of de instelling van de omvormer passen bij de accu die wordt geladen. Laat er bij twijfel een expert naar kijken, een professional ziet meteen wat er aan de hand is en zorgt voor de juiste configuratie.

Reddingsmiddelen

Controleer van alle zwem- en reddingsvesten de datum. Laat de vesten die over de controledatum zijn testen bij een watersportwinkel. Zorg dat er voldoende patronen aan boord zijn.

Aan dek installeren we de reddingsboei en de joon. Probeer de procedure uit. Zit alles op de juiste manier vast, of juist niet, om snel gebruikt te worden?

Binnen lopen we het noodvuurwerk nog eens langs. Ook kan het nuttig zijn om te checken of de marifoon correct werkt. Dat kan door af te spreken met een bevriende watersporter om elkaar op te roepen. Is er niemand in de buurt zend dan het bericht ‘radio check’, gevolgd door bootnaam en locatie uit. Herhaal de check drie keer en wacht op een reactie. [“Radiocheck – Najade – IJsselmeer … Radiocheck – Najade – IJsselmeer…” etc.]

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht