Informatie voor de watersporter

HISWA after-blues, Overboat en een bijzonder baken

Yachting Festival Cannes heeft dit jaar in september gewoon plaats gevonden. Net als de Southhampton Boat Show en de Grand Pavois in La Rochelle. Drie recente boatshows op een rij dankzij een alom geaccepteerd coronatoegangsbewijs. Alleen de Nederlandse buitenshow HISWA te Water kon niet doorgaan. Reden? Geen geplaceerd evenement…!

Had de organisatie bij de uitgang een tribune neergezet om de tentoonstelling op afstand te bekijken en nog eens verplicht te evalueren, dan was de HISWA te Water ongetwijfeld in de categorie van de Formule 1 en voetbalwedstrijden gevallen…. Wat is er toch aan de hand met die Nederlandse COVID-regels? Op een of andere polderieke wijze moeten deze steeds afwijken van de gemiddelde coronaregels buiten onze grenzen. Dat begon al in de eerste golf met de verlate mondkapjes-plicht, begin van deze zomer kon je – in tegenstelling tot het buitenland – plotsklaps ‘dansen met Janssen’ zonder dat dit vaccin effectief was (..), en nu komt Nederland weer verlaat met een complex corona-toegangsbewijs, terwijl het de verplichte afstand en mondkapjes laat vallen.

Maar intussen zijn allerhande festivals niet mogelijk gebleken omdat er voor iedereen een stoeltje ontbrak. Ook weer een Nederlandse vinding, geplaceerde evenementen. Terwijl er tienduizenden mensen op basis van het demonstratierecht zonder enige kanttekening ‘hutjemutje’ door Amsterdam wandelen om vagelijk tegen alles en nog wat én de overheid te protesteren. Wie echter een tijdje in een land verblijft, waar het coronabewijs als voorwaarde voor terrasbezoek of het bijwonen van een evenement geen punt van discussie meer is, weet dat deze regel snel inburgert, en een rimpeloos automatisme wordt. Zonder dat er 45 miljoen voor de controle nodig is. In het voordeel van evenementen en een grotere vrijheid en veiligheid voor het overgrote deel van de bevolking. Zelfs al zal ook dit systeem niet altijd even waterdicht zijn.

Als vrucht van mooidenkerij heffen wij nogal eens ons Nederlandse vingertje naar de rest van de wereld. Soms terecht, maar soms belanden we daarmee ook in coffeeshop-ellende. Misschien is onze eigenzinnigheid te vaak een doel geworden, en doen we het – na eindeloos debateren om zich te profileren – te graag anders dan de rest van de wereld. Eerdere invoering dan op 25 september van dat coronatoegangsbewijs – zoals in andere landen – had de HISWA te Water 2021 kunnen redden. In plaats dat de meerderheid van gevaccineerden z’n bootshow ontnomen zag worden door de minderheid van bewust niet-gevaccineerden. Hierbij speelde (en speelt) het begrip van solidariteit geen rol, daar het hier in de meeste gevallen ging (en gaat) om een vrije keuze: vaccineren ja of nee. Les één daarin: accepteer de konsekwentie van je keuze. Gelukkig dat de grote internationale vakbeurs METSTRADE in de RAI dankszij het coronatoegangsbewijs nu wél door kan gaan. Net als die andere shows in Europa.

Zo, dat moest er na het tweede HISWA te Water-loze jaar toch echt even uit… Want zonder die bootshow in je voortuin loop je immers het risico de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de watersport te missen. De wereld staat niet stil. En helemaal niet op het gebied van hydrofoils. Neem hydrofoil surfing en kiting. Met recht dé watersportontwikkeling van de laatste paar jaar. En nu de ‘Overboat’ van de Fransman Vincent Dufour, die met z’n bedrijf Neocean een verrassend efficient elektrisch vaartuigje heeft ontwikkeld, een soortement hydrofoilende jetski-catamaran. Het vernuft met een motortje van maar 4,5 kW kan ‘in drome mode‘ ook op afstand worden bestuurd, en zelfs een wakeboarder en surffoiler trekken. Een mooi nieuwtje op het Yachting Festival in Cannes.

Een heel andere grensverleggende creatie om niet te missen: de Monumental Tour van de Franse DJ-producent Michael Canitrot. Daartoe behoorde een muziek- en lichtshow op de vuurtoren van Ile de Ré, een eiland voor de Franse Atlantische kust. Zo’n vuurbaken symboliseert mooi de band tussen land en zee en blijkt een dankbaar mapping-object. Canitrot zette het ‘Phare des Baleines’ in vuur en vlam en deed het baken van de walvissen een oneindig keer van sfeer en gedaante wisselen. Net als de zee dat doet. Misschien kunnen ze er iets mee op de HISWA te water 2022.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht