Informatie voor de watersporter

Een van de Inmarsat satellieten

Aan boord bellen via de satelliet, wat kost dat nou?

Op de Nederlandse binnenwateren is er natuurlijk overal bereik voor de mobiele telefoon. Toch zijn er, ook in ons land, nog dekking-loze plaatsen zoals op het IJsselmeer, de Waddenzee en in andere grote natuurgebieden. Wie de zee op gaat, merkt al snel dat de Samsung of iPhone alleen nog goed is voor spelletjes of als camera. Bellen, mailen of kaarten downloaden zit er niet meer in. Wat nog wel werkt, is bellen via de satelliet.

Duurder

Satelliet telefoons zijn qua prijs vergelijkbaar met de duurdere mobiele telefoons. Een goedkopere satelliettelefoon kost rond de 800 euro, de duurdere tegen de 2.000 euro. Alleen ben je er dan nog niet. De kosten voor het gebruik van de satellieten zijn een stuk hoger dan een T-Mobile of KPN abonnement. Daarover later meer.

Reddingsmiddel

Bellen via de satelliet is dus vooral interessant voor watersporters die langere tochten op zee maken. Meestal zeilers dus. Sommige zeezeilers vinden het heerlijk om een tijdje niet bereikbaar te zijn, het hoort bij het leven op zee. Maar de ‘telefoon die het altijd doet’ is een zeer relevant reddingsmiddel om in nood om hulp te kunnen vragen. Soms is het een voorwaarde van een van de bemanningsleden om ‘bereikbaar’ te zijn, bijvoorbeeld als een familielid ernstig ziek is.

Meerdere satelliet netwerken

Er zijn meerdere satelliet netwerken. De belangrijkste zijn: Iridium, Inmarsat, Globalstar en Thuraya. Elke aanbieder heeft eigen satellieten en ook eigen telefoons om de signalen op te vangen. Overigens is dat opvangen van die signalen nog niet zo vanzelfsprekend. Deze worden sterk gehinderd door objecten als bomen of gebouwen. De telefoon moet vrij zicht hebben op de satelliet zelf. Dat is goed nieuws voor ons watersporters, want op zee zijn die belemmeringen er gelukkig niet. 

Inmarsat

Inmarsat werkt met slechts drie geostationaire satellieten op grote afstand van de aarde (36.000 kilometer). Ze draaien met de aarde mee en zijn voor ons dus altijd op dezelfde plek (geostationair). Daardoor is de verbinding stabieler dan bij andere netwerken, die regelmatig van satelliet moeten wisselen als de volgende voorbij komt. Ze zijn zeer geschikt voor op zee. Nadeel is dat Inmarsat minder goed werkt bij de polen, terwijl Inmarsat het rond de evenaar juist uitstekend doet.

Iridium

Iridium werkt met 66 relatief laagvliegende satellieten die constant om de aarde cirkelen. Telefoongesprekken lopen allemaal via een grondstation in Arizona. Omdat de satellieten bij de evenaar verder uit elkaar vliegen, is het bereik daar minder goed. Het netwerk wordt veel gebruikt door overheden vanwege gemakkelijk gebruik. Iridium telefoons zijn het meest betrouwbaar.

Globalstar

Ook Globalstar werkt met laag vliegende satellieten, deze aanbieder heeft drie grondstations en staat bekend om uitstekende stem-kwaliteit. Ook hier is de service rond de evenaar iets minder goed. Niet overal op de oceanen heb je met dit netwerk bereik (80% is gecoverd). De beter betaalbare SPOT zenders werken ook met de Globalstar satellieten.

Thuraya

Thuraya gebruikt twee satellieten en heeft daardoor geen wereldwijd bereik. De Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Zuid Amerika zijn niet gecoverd. (79% van de aarde wel)

Wat kost het nou om te bellen vanaf zee?

Na de aanschaf van de telefoon kun je een abonnement afsluiten of prepaidkaarten kopen. Voor bellen via de satelliet betaal je per netwerk de volgende prijzen:

  • Iridium heeft een abonnement voor 75 tot 136 euro per maand, bellen kost vervolgens 1,29 euro per minuut. Een sms kost 10 cent. Het is ook mogelijk om vooraf minuten in te kopen, dat kost 215 euro voor 100 minuten en voor 600 minuten bellen betaal je vooraf 1.011 euro.
  • Thuraya werkt met prepaid. Je koopt units in die je kunt gebruiken voor bellen, data of sms. Een unit is overigens uiteraard niet hetzelfde als een minuut, de burnrate is 1,3 units per minuut. Voor 50 units betaal je 77 euro, ofwel 1,54 per unit (2 euro per minuut). Bij 160 units is de prijs met 182 euro 1,13 per unit (1,47 euro per minuut) en wie voor 500 units gaat betaalt 1,12 euro per unit (1,46 euro per minuut)
  • Ook Inmarsat werkt met units die je vooraf inkoopt. Hier betaal je voor 50 units 69 euro (1,38 per unit / 1,78 euro per minuut), bij 500 units is de prijs 1,20. (wat neer komt op 1,56 euro per minuut)
  • Globalstar werkt met een abonnement voor bijvoorbeeld 100 dollar per maand (94,50 euro) dat goed is voor 150 belminuten. Dat is 0,63 eurocent per minuut. Voor 200 dollar kun je zelfs unlimited bellen via de satelliet. Globalstar heeft ook jaarabonnementen, voor 1200 dollar bel je 1800 minuten (ook 0,63 euro per minuut), voor unlimited bellen betaal je 2400 euro.
  • Bij de SPOT transponder die alleen berichten kan sturen kost een maandabonnement met 1 bericht per dag: 8,95 dollar (8,45 euro), 3 berichten per dag kan voor 12,95 dollar (12,23 euro) per maand.

Zelf bellen via de satelliet

Aan bellen naar een satelliet telefoon zijn ook hogere kosten verbonden. De kosten zijn afhankelijk van de satelliet waarvan je gebruikmaakt. Bij Thuraya is het starttarief € 0,05 en kost een gesprek 2,50 euro per minuut. Voor Inmarsat, Iridium en Globalstar is het starttarief ook 5 cent, maar komen de kosten per minuut op 7,50 euro.

Wie vanaf zee een belletje wil doen, is dus de kosten kwijt voor een aparte telefoon (800-2.000 euro), een abonnement van 75 euro en betaalt vervolgens 1,29 euro per minuut. Of prepaid met units waarbij de prijs rond de 1,50 per minuut ligt.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht