Informatie voor de watersporter

Gerard Dijkstra toont op HISWA te Water conditie eigen aluminium Bestevaer 53ST na tien jaar varen naar noordelijke breedte

PERSBERICHT
kmy_bestevaer53st_groenlandMakkum – Tien jaar geleden, tijdens de Hiswa te Water van 2003 introduceerde K&M Yachtbuilders de Bestevaer 53ST ‘Bestevaer II’, het privé jacht van Gerard Dijkstra zelf, wereldberoemd zeezeiler en jacht architect. Dykstra Naval Architects is bekend van onder andere ‘Maltese Falcon’, de clipper ‘Stad Amsterdam’, zeven J-Class jachten zoals ‘Rainbow’ en ‘Hanuman’ en natuurlijk de Bestevaer en Bestewind jachten van K&M Yachtbuilders.
Nu in 2013, heeft Gerard Dijkstra zijn schip ter beschikking gesteld om weer te laten zien op de show. Het is het perfecte voorbeeld van hoe een blank aluminium zeiljacht er na 10 jaar intensief gebruik in voornamelijk koude vaargebieden eruit ziet. Een antwoord daarop kunnen we eigenlijk zelf wel geven, namelijk ‘nagenoeg hetzelfde als in 2003’, maar we nodigen iedereen graag uit om dat met eigen ogen te beoordelen. Uiteraard zal Gerard zelf ook zo nu en dan aanwezig zijn en vertellen over zijn ervaringen en avonturen aan boord.
Samen met zijn vrouw, heeft Gerard vooral in noordelijke wateren gevaren. IJsland fungeerde vaak als thuishaven voor tochten naar Groenland, Noorwegen, de Faroe Eilanden en Spitsbergen. Twee keer kwam de ‘Bestevaer II’ terug naar de werf in Nederland voor klein onderhoud en kleine aanpassingen aan het schip. De tocht die gevaren wordt voor deelname aan de Hiswa gaat vanuit IJsland langs het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland (Barentsz Zee), Witte Zee, Witte Zee Kanaal via St. Petersburg, Denemarken en Duitsland weer terug naar Nederland.
Alles aan boord van het schip is er op gericht om alleen of met bemanning comfortabel en snel te zeilen. De 53ST van Gerard Dijkstra is voorzien van een helmstok i.p.v. een stuurwiel om zoveel mogelijk gevoel tijdens het zeilen te houden, waterballasttanks (1.8 ton per tank), een windvaan zelfstuurinrichting, auto pilot, droge uitlaat, kielkoeling, houtkachel, CV, en een uitschuifbare gennakerboom van carbon zodat er op ruime en voor de windse koersen gemakkelijk een grote gennaker door een kleine bemanning efficient te gebruiken is. De kaartentafel en –stoel is half cardanisch opgehangen om comfortabel te kunnen navigeren tijdens een langer verblijf op zee; iets waar de 53ST uitermate geschikt voor is.
Stadtship 58 ‘music’
Naast de Bestevaer 53ST zal ook een nieuw opgeleverd jacht van K&M te bewonderen zijn, de Stadtship 58 ‘music’, duidelijk herkenbaar als een Van de Stadt Design ontwerp. Custom gebouwd voor een Zwitserse klant welke voornamelijk in de Middellandse Zee zal gaan varen is de ‘music’ wederom een K&M jacht met een blanke ongeschilderde aluminium romp. De strakke bouwwijze van de werf, het stoere uiterlijk en het weinige onderhoud aan de romp zijn de reden geweest voor deze eigenaar om hiervoor te kiezen.
De diepe lift kiel zorgt samen met de water ballast en lange waterlijn voor uitstekende zeileigenschappen. Aan dek staat een doorgestoken carbon mast van Hall Spars met een door de werf zelf gebouwde aluminium Park Avenue boom. Het dekbeslag is overwegend van Harken met o.a. 6 elektrische lieren in de kuip. Het pilot house en de opbouw zijn geschilderd in gebroken wit, terwijl de loopvlakken aan dek anti-slip zijn geverfd. Teak is alleen gebruikt in de kuip en bij de dubbele stuurstand. In de diepe kuip zit men veilig en beschut achter het pilot house. De bemanning kan altijd door of over het pilot house heen kijken, zowel als men zit of staat dankzij de grote ramen.
De wens van de klant was om een groot pilot house te realiseren waar minimaal 6 mensen comfortabel aan tafel konden zitten dineren, én rondom zicht naar buiten hadden. De keuken is aan stuurboord gesitueerd en uiteraard voorzien van alle gemakken waaronder zowel een gas- en electrische kookmogelijkheid. De eigenaarshut heeft een eigen natte cel, en voor de twee andere dubbele hutten zijn een separate douche- en toiletruimte beschikbaar. Een technische ruimte met werkbank, extra bunkbed en opslagruimte is onder het pilot house te vinden.
Qua styling heeft de eigenaar gekozen voor veel witte vlakken met mahonie details zoals voor de handgrepen, lijstjes, deuren en kozijnen. Een opvallende feature is het aluminium werkblad in de keuken, evenals de mooie eikenhouten vloer.
Meer informatie www.kmy.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht