Het gebied rondom Zaandam biedt prachtige vaarroutes. Daar hebben we voorgaande weken al meerdere voorbeelden van gezien. We waren bij de laatste vaarroute gekomen tot Monnickendam en daar pakken we onze tocht weer op.
We duiken dit keer diep de polderlandschappen in met brede sloten, lage bruggetjes en eilanden met koeien en schapen. Meertjes en kreken zijn restanten van vroegere overstromingen. We varen langs Broek in Waterland en Holysloot waar we ons in een oude school lekker laten verwennen. Een route die vooral geschikt is voor sloepen.
Varen in Broek in Waterland
Vanuit Monnickendam varen we richting Broek in Waterland op de Broekervaart. Geen leuk onderdeel van de vaarroute vanwege de toch wel drukke autoweg naast de vaart.
Een oplettende lezer wees ons er op dat er rond Zaandam nog een prachtig stuk Noord-Holland is waar we nog niet doorheen zijn gevaren op de vaarroutes vanuit Zaandam. Dat is het unieke poldergebied rond Broek in Waterland onder de rook van Amsterdam. Dus dat gaan we nu verkennen.
De vaarroute slaat in Broek in Waterland af en we duiken weer de polder in. Vlak na de Zuiderbrug Broek in Waterland varen we aan bakboord door de Langebrug. Op de t-splitsing blijven we de Molengouw volgen en gaan de weer naar bakboord: de andere kant op loopt dood.
Nu komen we op het Pieterswijkje waar het vaarwater breder wordt. Nog breder wordt het vaarwater op het Bozenmeertje. We varen nu midden tussen de weilanden. Op het Bozenmeertje gaan we bakboord uit naar de Kerk Ae en het dorp Zuiderwoude. Bij het einde van de Kerk Ae zijn twee bruggen. We gaan niet rechtdoor, want dan varen we weer naar Monnickendam. Aan stuurboord is een witte ophaalbrug waar we onderdoor gaan het Zwet op. Het Zwet leidt langs de achtertuinen van Zuiderwoude, een prachtig lintdorp.
Holysloot niet heilig
Na het Zwet varen we heel even op de Molensloot, maar kiezen we al snel de Zwaksloot aan stuurboord. Ook nu weer slingeren we midden door de weilanden. De Zwaksloot komt uit op een langgerekt meer. Gaan we bakboord uit, dan kunnen we via de Uitdammer Die doorvaren tot de achterkant van Uitdam, dat aan het Markermeer ligt. Hier is geen haven of aanlegsteiger.
Vaarroute naar Holysloot
Voor de doorgaande vaarroute vanuit de Zwaksloot, gaan we stuurboord uit richting het dorp met de karakteristieke naam Holysloot. Hier is wel een klein haventje waar we kunnen liggen. Na een korte wandeling door Holysloot komen we midden in het dorp bij Drink & Eetlokaal Het Schoolhuis. Dit monumentale schoolgebouw uit 1875 stond jaren leeg, er waren te weinig kinderen in dit dunbevolkte gebied. Inmiddels is het schooltje prachtig opgeknapt en kunnen we er terecht voor koffie met appeltaart.
Holysloot bestaat eigenlijk uit één straat, de Dorpsstraat. Maar de plaats wordt al genoemd in de dertiende eeuw toen graaf Floris de vijfde enkele privileges verleende aan ‘die van Ransdorp en Hoolesloot’, zoals het staat beschreven. De spelling van Holysloot is in de loop der jaren een paar keer veranderd, de graaf had het over Hoolesloot, begin 1800 staat Holisloot op oude kaarten. Later werd dat Holijsloot wat kort na de Tweede Wereldoorlog wijzigde in het huidige Holysloot. De associatie met een heilige sloot ligt voor de hand, maar hoole of holij betekende ‘laaggelegen gebied’.
Door over de Die’s
Na Holysloot varen we verder over de Holysloter Die naar de Ransdorper Die, een ander leuk meertje. In deze kreek is een aanlegsteiger om rustig te kunnen genieten van de omgeving. De Nieuwe Gouwsloot brengt ons in de richting van Amsterdam Noord. Na het bruggetje in de Zwarte Gouw gaan we stuurboord uit naar het noordoosten. Op de Ringsloot volgen we de Buikslotermeerdijk tot we bij de smalle onderdoorgang van de snelweg N247 komen.
Van de smalle slingerende vaartjes met lage bruggetjes, komen we nu weer op het brede Noordhollandsch Kanaal. We gaan bakboord uit langs de woonboten een stukje over het kanaal. Voor de Amsterdamse Ringweg A10 gaan we aan stuurboord onder de brug door. We blijven aan deze kant van de ringweg.
Vaargebied Ilperveld
Een andere Nieuwe Gouw leidt ons voorbij Landsmeer. Opnieuw komen we in een prachtig vaargebied met meertjes, eilanden en veel natuur. Dit is het Ilperveld. We blijven op de Nieuwe Gouw, ook als die een scherpe bocht naar bakboord maakt. De vaarroute brengt ons bij de Witte brug den Ilp.
We hebben een lange bocht naar het zuiden gemaakt en op de Ringvaart van eivormige recreatiegebied Het Twiske gaan we nu helemaal rond de onderkant van dit ei. Pas op de Klaas Wannensloot verlaten we deze ringvaart en gaan we bakboord uit door het dorpje Noordeinde.
Koeien op de boot
Na de brug komen we op het Oostzanerveld, een vergelijkbaar vaargebied met brede sloten langs talloze eilanden. Boeren kunnen alleen met een boot naar hun vee en ook als koeien van het ene naar het andere eiland moeten, gaat dat per boot.
Na het dorp nemen we de eerste afslag naar stuurboord en draaien even later de Klaas Gortesloot op. Op het Reef varen we door, maar niet tot het einde. Iets daarvoor slaan we af, want we willen dit unieke gebied verlaten in de hoek waar de spoorlijn onder de snelweg door gaat. Samen met de rail gaan wij hier ook onder de snelweg door om weer uit te komen op de Zaan.
Op de t-splitsing gaan we bakboord uit naar het zuiden. Driemaal raden hoe dit vaarwater heet. Precies! We zijn weer op de Gouw. We varen nu door Zaandam en aan het water is een park. Pas bij de Hanenpadsloot duiken we echt de bebouwing in. Hier moeten we schutten en naast de sluis is café ‘t Sluisje dat zegt altijd open te zijn als Ajax speelt.
Na de sluis brengt de vaarroute weer op de Zaan, waarmee ons unieke rondje is afgesloten.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin