Vorige maand schreven we dat het aanschaffen van een boot misschien wel wat ingewikkeld is geworden. Maar voor wie al een boot heeft, of er een zal huren, valt het ook niet mee om alle nieuwe regels en ontwikkelingen bij te houden. Per boot recreëren vraagt in steeds meer vaargebieden om vooraf goed te studeren. Beter dan je op het water te laten verrassen. Te veel onzekerheden, te veel keuzes en te veel vragen. Amsterdam (inclusief Weesp met dit voorbeeld) spant wel de kroon met haar regels, heffingen en voorgenomen emissievrije zone voor de pleziervaart. Eigenlijk al sinds jaren een beetje het schrikbeeld dat ons wellicht op veel meer plaatsen te wachten staat. Dit artikel in het Parool spreekt boekdelen. Wie kan er nog een touw aan vastknopen? Een tijdsgewricht vol ingewikkelde regelingen. Ook voor wie alleen maar een beetje recreatief wil rondvaren.
De Hiswa-Recron branchevereniging maakte zich al zorgen over het effect van de Amsterdamse politiek op de verkoopcijfers van haar leden en startte een gerechtelijke procedure tegen de hoofdstad. Met ‘succes’: ‘De overgangsregeling is nu verlengd en geldt tot zes weken na de afhandeling van de bezwaarprocedure. Dit betekent dat watersporters in elk geval nu geen keuze hoeven te maken. Die keus hoeven zij pas te maken tot zes weken na afhandeling van de bezwaarprocedure. Daarbij kan het zo zijn dat in de bezwaarfase duidelijk wordt dat de overgangsregeling niet in stand kan blijven.‘ (..) Volgt u het nog? Je zou eens door de grachten willen (of moeten) varen.
Hoe de overload aan informatie nu in te schatten? Dat is niet eenvoudig. En op meerdere vlakken. Als je bijvoorbeeld aan kenners van de markt vraagt hoe het op dit moment nu zit met dat elektrisch ’emissieloos’ varen, krijg je verschillende antwoorden. De eerste euforie van het varen in stilte is er af. Natuurlijk is elektrisch varen een prettige ervaring voor het varen met een sloep op binnenwater, maar accupakketten voor open water en grotere vaartuigen, maken deze laatste loodzwaar. En kostbaar. Komt bij dat het met de uitbreiding van laadpunten langs onze vaarwegen ook niet zo wil vlotten. Niet verwonderlijk nu het aantal regio’s toeneemt, waar bedrijven, nieuwbouwprojecten en hele wijken steeds langer moeten wachten op aansluiting op het elektriciteitsnet. En de wal krijgt vanzelfsprekend voorrang. Begrijp me niet verkeerd: met ons allen duurzaam emissieloos varen blijft een te realiseren doel. Maar de weg om dit te bereiken zal meer tijd vragen, dan de politiek lief is en wil inzien. Wie zich nu moet hermotoriseren, komt mogelijk voor de ‘duurzaamheidskeus’ te staan. Ik zou het helemaal begrijpen indien deze toch zou vallen op een modern, uitontwikkeld, en ‘schoon’ dieseltje, dat aan alle Europese eisen voldoet.
Om alle keuzes van het ‘bootje varen’ goed in te schatten moet je dus flink bij de tijd blijven. Waren we met al onze hypermoderne apparatuur aan boord net zo ver, dat we ons ook zonder papieren hydrografische kaart zeker en veilig waanden, trekt het Watersportverbond aan de noodbel. Zelfs al ontvang je een krachtig satellietsignaal en krijg je een heldere positie op je schermpje: vertrouw er niet op! Spoofing (vervalsing) en jamming (verstoring) hangen boven je GPS hoofd. ‘Wist je dat je GPS, onderdeel van het Global Navigation Satellite System (GNSS), steeds vaker wordt verstoord op de Noordzee en Oostzee?‘ De alarmerende informatie gaat verder: ‘Op AliExpress koop je voor 30 euro een kleine jammer…‘. Als dat grapjassen maar niet op een idee brengt. Je GPS kan dus onklaar gemaakt of fake zijn… Opnieuw blijkt dat een allesomvattende digitalisering voorlopig minder volmaakt en waterdicht is, dan gedacht. Conclusie van het verhaal: zorg op je boot vooral voor de klassieke papieren kaart, een kompas en een diepte meter.
Tja, niet alleen het getij, ook de tijd zit soms tegen. Een wereld in de hoogste versnelling leidt onvermijdelijk ook tot een andere kijk op het ooit zo rustige leven op het water. In het verleden exclusief geregeerd door getij en wind. Die tijd is voorbij. Des te groter de uitdaging je eigen schuitje op koers te houden in alle door mensen bedachte gekten. Dat doe je grotendeels toch nog steeds op je eigen intuïtie. Die voed je niet meer alleen met de kennis van het weer en BPR (Binnenvaartpolitiereglement), maar nu ook met bureaucratische kennis. Ter voorkoming van spijt, paniek of proces verbalen. Maar we laten ons niet gek maken door de bureaucratie, nu het vaarseizoen alweer in het verschiet ligt. Al ‘het gedoe op de wal’ zal het plezier op het water toch niet verstieren? Dankzij de uitdagingen van wind, golven, stroming (en vergeet de sluis of mogelijke averij niet.(..)) blijft varen immers het beste middel om ‘het hoofd leeg te varen’. Zo houden we ook deze zomer het hoofd weer lekker koel.
Met vriendelijke groet,
Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink