We kunnen vanuit Zaandam verschillende prachtige vaarroutes kiezen. Voeren we de vorige keer naar Alkmaar, vandaag staan Volendam en Monnickendam op het programma. Deze voormalige vissersdorpen aan het Markermeer hebben van alles te bieden. Maar dat niet alleen, de route ernaartoe is al de moeite waard.
We starten onze vaarroute weer in Zaandam, we varen naar het noorden over de rivier de Zaan. Natuurlijk lonken de mooie molens van de Zaanse Schans weer en we kunnen hier prima even langs varen. Maar na deze toeristische rondvaart moeten we wel omkeren, want we slaan af bij De Poel, net voor de Zaanse Schans. Dus terug onder de Julianabrug door en naar het oosten langs ZV de Onderlinge op de noordoever en Eetcafé ‘t Kalf aan de overkant.
Het eetcafé heeft een steiger, maar de benaming snackbar zou beter passen. De Poel wordt steeds nauwer en eindigt in de Braaksloot. Die naam had het water overigens al voordat ‘t Kalf zich hier vestigde. In de Braaksloot ligt het vol met woonboten dus houd rekening met de bewoners en vaar hier langzaam.
Prachtig polderlandschap
Bij de T-splitsing gaan we bakboord uit de Ringvaart van de Wijde Wormer op. We varen hier boven landniveau en kijken uit over de uitgestrekte polders. Een prachtig stukje echt Nederlands polderlandschap. De windmolen aan bakboord is een roosmolen en wordt ook wel een Amerikaanse windmotor genoemd. Deze molen, de Herkules, werd in 1922 geïnstalleerd. Pas in 1993 is het binnenwerk vervangen door een elektrisch gemaal.
We blijven op de Ringvaart en na zorgboerderij Watervliet is er ook geen weg meer langs het water. Eerst komen we langs Neck en na watersportvereniging Het Neckerhop gaan we aan bakboord onder de brug door het Noordhollandsch Kanaal op richting Purmerend.
Varen door Purmerend
In Purmerend brengt de vaarroute ons direct na de Beemsterbrug de Where op. Hier zijn diverse aanlegplekken en omdat we alweer even onderweg zijn, kunnen we in Purmerend mooie even de benen strekken. We passeren een woonboulevard en bij de Burgemeester D Kooimanbrug is een Lidl. De Where komt uit op de Purmerringvaart en hier gaan we bakboord uit naar het noordoosten. Na een ruime bocht koersen we aan op Edam. Het dorp verwelkomt ons eerst met de loodsen van een industrieterrein. Maar als we afslaan naar bakboord en onder de Westerbuitenbrug door gaan, komen we in het schattige oude centrum met leuke huisjes aan het water.
Binnendoor of buitenom?
Nu moeten we een belangrijke keuze maken. Gaan we in Edam het Markermeer op om over het ruime water de vaarroute naar Volendam en Monnickendam te varen, of kiezen we ervoor om binnendoor te gaan? De enige reden om niet het Markermeer op te gaan, zijn hoge golven. Op dit grote binnenmeer ontstaan snel golven door de wind. Is er weinig wind, dan is er niks aan de hand. Ook niet als de wind uit het westen komt. Bij aflandige wind hebben ze golven bij Lelystad en niet bij ons. Omkeren kan ook altijd en is vaak zelfs de verstandigste oplossing.
Blijven we binnengaats, dan varen we vanuit Edam terug naar de Purmerringvaart en volgen die naar het zuiden. Het is nu niet meer mogelijk om de vaarroute naar Volendam te vervolgen. Willen we een bezoek brengen aan de beroemde ‘Dijk’ aan de haven om bijvoorbeeld met de hele bemanning een foto in klederdracht te laten maken, dan is wandelen de enige optie.
Wel kunnen we varend naar Monnickendam. De Trekvaart is een rechte route naar Monnickendam en als we vanaf de Purmer Ee door de sluis gaan, komen de twee routes, binnengaats en buitengaats, elkaar weer tegen in Monnickendam.
Over zee varen
Als het weer goed is, en dat is het meestal wel, dan varen we in Edam door de sluis naar de buitenhaven. Watersportvereniging WSV Zeevang heeft een leuke haven om een nachtje te liggen en aan de noordzijde van het havenkanaal is het leuke Strandbad Paviljoen Edam. Je kunt hier in dit kanaal aan de noordzijde ook makkelijk even aanleggen.
Vaarroute langs Volendam
Op het Markermeer houden we de kust aan onze rechterzijde. We varen langs Volendam, de vaarroute buigt mee met de kust. Dan komt de nauwe haveningang in zicht. Op het westelijke havenhoofd staat een wit Mariabeeld, Volendammers zijn katholieken en eren graag de heilige maagd. In de voormalige vissershaven kunnen we een plekje zoeken aan de kade onderaan de groene huisjes. Daar kan het flink druk zijn: we kunnen ook meteen aan stuurboord gaan liggen waar het rustiger is.
Staat iedereen op de foto en hebben we genoten van de Volendamse folklore, dan gaan we weer het ruime water op. Dit keer iets minder ruim want we gaan de beschutte Gouwzee op. Volg de vaargeul, dan ontloop je eventuele waterplanten. Onderweg naar Monnickendam komen we langs Marken en als er nog tijd is, is het zeker aan te raden om ook hier een wandeling te maken. Veel ruimte voor passanten heeft de haven van Marken helaas niet. Je kunt terecht in de Westhaven, direct aan stuurboord.
Vaarroute naar Monnickendam
Vanuit Marken steken we via de vaargeul over naar Monnickendam. Daarvoor varen we pal west. De geul brengt ons voor de haveningang en eenmaal ‘binnen de pieren’ moeten we een keuze maken: boten met een kruipruimte van 1,20 meter kunnen via de Lange Brug door het leuke centrum varen. Schepen die iets hoger zijn gaan stuurboord uit de Purmer Ee op. Zij nemen de Grafelijkheidssluis en de Kloosterdijksluis om op de Broekervaart te komen.
De lage schepen varen door Monnickendam en moeten op de t-splitsing stuurboord uit om op hetzelfde water uit te komen. Monnickendam heeft leuke cafés, dus hadden we de koffie nog even uitgesteld, dan is dit ook een prima plek voor een break.
Nu de vaarroute ons terugbrengt naar Zaandam, nemen we eerst nog evende prachtige route door schitterende natuurgebieden rond Broek in Waterland, Den Ilp en Landsmeer. Hier zijn nog een aantal varende boeren die hun land alleen per boot kunnen bereiken. In het volgende deel vervolgen we deze vaarroute van Monnickendam naar Zaandam.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin