Informatie voor de watersporter

Provincie Utrecht

Veelzijdige vaarroutes in de provincie Utrecht

De Lek, de Oude Rijn, de Vecht of de Lange Linschoten: Utrecht heeft prachtige vaarwateren. Hoogtepunt is varen door de stad Utrecht met de wereldberoemde werfkelders. Er is genoeg te beleven op een van de vele vaarroutes door provincie Utrecht. Dat wordt een heerlijke zomer! 

Bekijken we de provincie Utrecht vanuit de lucht, dan zien we als eerste het rechte Amsterdam-Rijnkanaal. Het loopt als een lange streep, diagonaal door de provincie, van Tiel in het zuidoosten langs Utrecht tot aan Amsterdam waar het water uitmondt op het IJ. Op dit kanaal vaart voornamelijk beroepsvaart en als watersporters maken we er alleen gebruik van als we snel van A naar B willen. Maar het Amsterdam-Rijnkanaal is aangelegd als alternatief voor veel leukere vaarroutes zoals de Lek onder Utrecht en de Vecht die rustig door het landschap stroomt, synchroon aan het kanaal.

De mooie Linge

Laten we in het zuiden beginnen. De begrenzing van de provincie volgt op veel plaatsen precies het midden van een vaarwater, bijvoorbeeld door het midden van de Linge. Je zou kunnen zeggen dat de provincie Utrecht is ‘omgeven door water’. Maar op de andere oever begint gewoon de buurprovincie. De rivier De Linge slingert zich met mooie lange bochten door het groene rivierenlandschap. Leerdam heeft een uitgebreide haven en een leuk glasblazers-museum. Na Leerdam loopt de Linge door naar Tiel maar dat ligt alweer in Gelderland.

Noordelijker zien we de Nederrijn de provincie van oost naar west doorkruisen. Bij natuurgebied de Blauwe Kamer heeft de rivier in de loop der eeuwen de zuidelijke uitloper van de Utrechtse Heuvelrug afgeslepen. Vlak voor Rhenen zien we dan ook een steile helling: de heuvelrug. Rhenen heeft sinds enkele jaren een leuke passanten-plek met terras en een restaurant bijna aan de steiger. Langs de Nederrijn zijn verschillende grindgaten: plasjes waar je even rustig kunt liggen. Let op voor je je anker laat vallen, het kan er flink diep zijn.

Eiland van Maurik

Vlak voor Wijk bij Duurstede komen we aan de zuidkant langs het Eiland van Maurik, een groot recreatiegebied met diverse eilandjes met leuke strandjes. Iets verderop ligt Wijk bij Duurstede. In de tijd van de Vikingen was dit de handelshaven Dorestad, een plek die regelmatig werd geplunderd door de Noormannen.

We kruisen het Amsterdam-Rijnkanaal. Vanaf nu heet de Nederrijn de Lek die pas vlak voor Willige Langerak de provincie verlaat. Langs de Lek zijn verschillende leuke stadjes.

Varen naar Utrecht

Bij Nieuwegein en Vreeswijk kunnen we omhoog richting de stad Utrecht. We steken opnieuw het Amsterdam-Rijnkanaal over waarna de Vaartsche Rijn ons naar de binnenstad brengt. In de stad is het zeker de moeite waard om na de Oude Gracht via de Singels nog een rondje te varen. Aanleggen voor passanten kan aan de parkachtige Catharijnesingel. 

Varen door het Groene Hart

Vanuit Utrecht kunnen we twee kanten op. Naar het noorden via de Vecht, of westwaarts over de Oude Rijn of de Hollandsche IJssel richting het Groene Hart. Voor die laatste twee opties verlaten we de stad weer aan de zuidkant. Voor de Leidse Rijn, die na Harmelen overgaat in de Oude Rijn, moeten we een stukje over het Amsterdam-Rijnkanaal. Aan bakboord is het begin van deze vaarroute die leidt naar Woerden, en via de Grecht naar Nieuwkoop en Vinkeveen. 

Steken we het Amsterdam-Rijnkanaal over, en gaan we in Nieuwegein de Doorslag op, dan brengt de Hollandse IJssel ons langs Montfoort, Oudewater en uiteindelijk Gouda. 

Vaarroute Vecht

Gaan we in Utrecht door de Weerdsluis naar het noorden, dan komen we op de Vecht die helemaal doorloopt tot aan Muiden. Soms loopt de Vecht recht, maar meestal is deze rivier, die twee kanten op kan stromen, bochtig. Op twee plaatsen kun je aan stuurboord naar de Loosdrechtse Plassen (Noord-Holland). De Vecht loopt door leuke plaatsjes waar je heerlijk kunt winkelen of genieten van een koud biertje op het terras. Langs de Vecht zijn veel monumentale buitenplaatsen met kasteelachtige huizen en strakke tuinen. 

De Eem

Ook heeft de provincie Utrecht een rivier die in eigen land ontspringt, het is de Eem die loopt van het Eemmeer tot aan Amersfoort door prachtig veenweiden-gebied. Een heerlijke Utrechtse vaarroute met als beloning de stad Amersfoort waar sinds enkele jaren leuke passantenplekken zijn met terrasjes aan het water. 

Een deel van het Eemmeer hoort bij de provincie Utrecht. Aan dit stukje oude Zuiderzee ligt Spakenburg dat altijd een bezoek waard is. De Oude Haven ligt vol met botters, de schepen die ooit stonden voor armoe en gevaarlijk werk, worden nu gekoesterd door de gemeenschap. In de zomer wordt er elke dinsdagavond een wedstrijd gevaren op het Eemmeer. Een prachtig spektakel.

Veel vaarwateren

De vaarroutes in de provincie Utrecht zijn veelzijdig. Je vindt er ontzettend veel vaarten, rivieren en kanalen waarlangs je geweldige tochten kunt maken door steeds wisselende landschappen. Er zijn leuke plaatsjes met unieke havens en er is rust. Grote meren heeft Utrecht niet, op een stukje Eemmeer na, daarvoor moeten we in andere provincies zijn.


Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht