Informatie voor de watersporter

Schip met slechte gelcoat

Zelf de polyester romp van je boot schilderen (deel I)

Het is de tijd van het jaar om je polyester schip weer helemaal glimmend te krijgen. Nu de boten weer bijna te water gaan zien we in de havens dan ook overal watersporters hun geliefde scheepjes poetsen. Maar bij sommige boten werkt het poetsen van de polyester romp niet meer zo goed. Voor hen zou een schilderbeurt van de romp het schip goed zijn. Dan ziet de boot er weer helemaal als nieuw uit.

Glimmende gelcoat

Een van de voordelen van polyester is dat je het in principe niet hoeft te schilderen. Bij het bouwen van een polyester schip wordt gebruik gemaakt van een mal. Als eerste gaat er een laag zogenaamde gelcoat in die mal, daarna het laminaat van polyestervezels en de hars. Gelcoat is een ingedikte polyesterhars met een kleur. Deze laag beschermt de buitenkant en is mooi glad en strak. Gelcoat is ook makkelijk te onderhouden. Door te poetsen wordt de romp weer helemaal glimmend.

Dof en poreus

Maar gelcoat is ook onderhevig aan slijtage. Elk jaar als de romp weer glimmend wordt gemaakt door het oppervlak te polijsten, schuur je er een klein laagje vanaf. De beschermlaag wordt hierdoor dunner en dunner. Met de jaren wordt de gelcoat ook een beetje dof. Dat komt door de werking van het water en het weer en met name door UV-straling van de zon. Als deze buitenste laag veroudert zal het oppervlak poreus worden en kleine scheurtjes gaan vertonen. Opeens gaat het verouderingsproces snel. Poetsen is steeds minder effectief, ook doordat de wax minder houvast heeft op de poreuze gelcoat. Een oplossing om de romp weer van een goede en vooral mooie beschermlaag te voorzien door deze opnieuw te verven.

Opnieuw de oude kleur, of iets nieuws?

Het leuke van een nieuwe verflaag is dat je je boot een nieuwe kleur kunt geven. Bedenk wel dat als je een donkere verf gebruikt over een witte originele gelcoat, dat toekomstige krassen of beschadigingen meteen erg op zullen vallen. In de krassen zie je de oude kleur weer naar voren komen. Een andere overweging is om een kleur te kiezen waarop vuil minder goed zichtbaar is. In plaats van helder wit zou ivoorkleurige verf daarvoor in aanmerking komen. Het is tegenwoordig mogelijk om elke RAL kleur te laten mengen. Kies je voor twee componenten-verf dan kan het zijn dat je gebonden bent aan een aantal standaard-kleuren. Om precies de huidige kleur van je schip te gebruiken kun je een sample opsturen naar verfmaker De IJssel. Bijvoorbeeld als je nog een stukje romp hebt van een gat dat je ooit eens hebt uitgezaagd. Zij maken dan de kleur zoals die echt is. 

Op de websites van verschillende verfleveranciers kun je trouwens ook met een simulator verschillende kleuren-combinaties op een boot bekijken op je scherm.

Ben je van plan om eens naar warmere streken te varen, dan is een donkere kleur geen goed idee in verband met de hitte. Wit weerkaatst de warmte juist weer. Rood of oranje is goed zichtbaar overdag, donkerblauw juist weer goed ‘s nachts. Denk aan de vlaggen die vissers gebruiken om hun fuiken te markeren, die zijn zwart. 

Aan de slag

We gaan beginnen met het schilderen van het bovenwatergedeelte van de romp. Eerst maken we het schip schoon met water, meestal is de boot al schoongespoten toen die uit het water kwam maar dat ging vooral om het onderwaterschip.

Dan moeten alle vetten, aanslag en restanten van de poets-wax verwijderen. Een allesreiniger is hiervoor niet krachtig genoeg, vooral siliconen vormen een hardnekkig probleem. Gebruik dus een speciale cleaner. Dat kan op waterbasis, bijvoorbeeld met International Super Cleaner, of met een oplosmiddel. De IJssel heeft hiervoor een speciale ontvetter.

Glad maken

Is de romp schoon, dan heb je inmiddels vast wel een beeld van alle krasjes en scheurtjes. Zijn er krasjes en scheurtjes, dan is het verstandig om als eerste laag een primer te gebruiken. Deze loopt in de gaatjes, vooral als je een primer kiest die goed vloeibaar is, scheelt dat straks veel schuurwerk. De IJssel heeft hiervoor de twee-componenten ZF primer.

Eerst schuren we de romp met korrel 400 op de schuurmachine. We wassen de boot met water en ontvetten opnieuw, dit keer met een normale ammonia-verdunning of een andere ontvetter. 

Voordat we gaan primeren, plakken we het gedeelte dat we willen schilderen af met schilderstape. Met een stofdoek nemen we ons project nog even af en dan kan de primer erop.

De kleine gaatjes worden zo opgevuld, grotere krassen en beschadigingen gaan we te lijf met plamuur. Dat kan weer met een twee-componenten filler maar ook met eenvoudiger polyesterplamuur. Natuurlijk moet de plamuur weer worden gladgeschuurd. Niet altijd het leukste werk maar achteraf zeer lonend.

In deel II gaan we aan de slag om een zo mooi mogelijke laklaag op de boot te krijgen. Wat zijn de technieken, tips trucs en aanbevelingen. Zeven tips voor een zo strak mogelijke laklaag.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht